Beschrijving
Carolus is een vrij kruimige, geelschillige aardappel met mooie rode ogen.
Vanwege de resistentie tegen Phytophthora in loof en knol, is Carolus uitermate geschikt voor de biologische teelt. Dit ras is op eenvoudige wijze te telen voor volkstuinders en particulieren, geeft een hoge opbrengst en u kunt er ook frites van maken.
-
een grote knolmaat (35/55), waardoor u een beter gewas en opbrengst realiseert;
-
bij centrale inkoop via de volkstuinvereniging is franco aflevering op één centraal adres bespreekbaar;
-
bezorging van uw bestelling medio maart van het kalenderjaar op nader te bepalen datum;
-
bij het ophalen van uw bestelling pootaardappelen, een gratis kiembakje (afhalen van uw bestelling kan altijd op afspraak).
De ras kent de oorsprong uit een kruising van 1997 met een wilde familieverwant uit Zuid-Amerika met Phytophthora resistentie. Vervolgens zijn diverse zogenaamde terugkruisingen uitgevoerd met rassen uit Nederland en Duitsland. Deze terugkruisingen waren noodzakelijk om raswaardig materiaal te verkrijgen welke geschikt is voor de huidige markt, met behoud van de Phytophthora resistentie.
De naam van dit ras verwijst naar de Vlaamse geleerde, arts en botanicus Carolus Clusius, die in de 16e eeuw een grote rol speelde bij de verspreiding van de aardappel in Europa.
Teeltadvies:
Pootafstand: 30 centimeter bij knolmaat 35/55
Beginontwikkeling: goed
Rijptijd: midden – vroeg
Keuken / verwerking:
Kook: goed (vrij kruimig)
Frites: goed
Natuurlijk resistentie tegen Fytoftora
Dit relatief nieuwe aardappelras beschikt over een natuurlijke resistentie tegen de schimmelziekte Phytophthora. Deze resistentie is door middel van een traditionele wijze van veredeling tot stand gebracht. Het betreft een proces van jaren om kruisingen tussen aardappelplanten op te zetten om tot dit resultaat te komen. Er zijn meerdere kruisingen gemaakt met aardappelrassen welke een natuurlijke resistentie hebben tegen deze ziekte. Vervolgens zijn er nog aanvullende kruisingen gemaakt, o.a. gericht op de kwaliteit van de aardappel, waarna dit nieuwe ras is ontwikkeld.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.